www.annievanderwerf.nl
Selecteer een pagina

Halslijn

“Waar zit jouw balanspunt?”

Dat ik deze vraag beter niet zo rechtstreeks kon stellen, kwam ik snel achter. Alleen al door naar de non-verbale gezichtsuitdrukking te kijken. Twee vragende ogen keken me aan….

Waar ik op doelde was, waar zij normaliter haar halslijn heeft zitten en waar ze haar shawls of ketting laat landen. Misschien heb je zelf ook wel eens gezien dat de ene halslijn je beter staat dan de andere. Dat hangt namelijk af van je balanspunten.

We kennen 2 verschillende balanspunten. Als jij weet waar die zitten, kan dat je helpen om voor de juiste halslijn te kiezen bij je kleding, de juiste plaats voor je ketting of andere accessoires op je bovenlichaam. Het enige wat je nodig hebt is een touwtje . Liniaal kan ook, maar is lastiger bij het meten van het tweede balanspunt.

Het eerste balanspunt
Het eerste balanspunt bepaal je door de lengte van het gezicht te meten van je haarlijn tot je kin. Heb je een lok of een pony, dan is dat je uitgangspunt om te meten. De gemeten afstand zet je af op je borst vanaf je kin. Zie A in foto onderaan.

Het tweede balanspunt
Je tweede balanspunt bepaal je door eerst het breedste punt van je gezicht te bepalen. Als je meet met een touwtje, leg je dit vanaf het breedste gedeelte van je gezicht langs je kaaklijn en kin naar het tegenovergestelde breedste punt (zie oranje lijn). De vorm die je nu krijgt hang je met het touwtje op je borst waarbij je beide beginpunten op je schouderlijn legt. Zie oranjelijn B in foto onderaan.

Ideale halslijn
Wil je een harmonieus geheel uitstralen in je outfit met je halslijn of ketting, herhaal dan de vorm die begint en eindigt bij het breedste deel van je gezicht. Het werkt voor iedereen en het maakt niet uit hoe kort, lang, smal of breed je hals is. Zolang halslijnen en kettingen in relatie staan met je balanspunten en met de vorm van je gezicht, maakt de vorm niet uit. Naast ronde halslijnen bestaan er ook V-vormige, hoekige of asymmetrische halslijnen.

Diverse soorten halslijnen
Wanneer we spreken over diverse halslijnen, wordt er niet alleen gekeken of de halslijn mooi staat bij je figuur, maar zeker ook bij je gezichtsvorm.

Bij een rond gezicht horen rondere halslijnen, bij een recht gezicht staan rechtere halslijnen mooier en een V-hals laat een v-vormige of puntige halslijn beter uitkomen. De kracht van herhaling is hier van toepassing. Het herhalen van je gezichtsvorm in je halslijn.

Figuurdilemma
Weet je niet precies je gezichtsvorm of loop je tegen een figuurdilemma op, dan kunnen de volgende tips je wellicht helpen:

Dikke, korte hals
– Kraagjes vallen losjes tegen de hals aan
– Lage staanders of platte kragen
– V-hals (diep)
– Geen kragen
– Lange oorbellen
– Ketting laag vallen

Dunne, lange hals
– Draag kraagjes en collen
– Een kraag met een hoge staander    waarvan de kraagpunten naar buiten wijzen
– Shawl, ketting (als horizontale lijn zien)
– Opstaande kraag
– Volume om de hals
– Haar langer laten groeien

Tip van ANders door Kleur
Gebruik een foto van jezelf waarop je je balanspunten kunt tekenen door lijnen te trekken. Lijn A (diepe lijn) voor je laagste halslijn en lijn B (hoogste lijn) voor je ketting, broche of shawl. Andersom kan natuurlijk ook, mocht je toch een mooi shirt of jurk hebben waarvan de halslijn hoger is.

Lukt het je niet om helemaal je balanspunten of gezichtsvorm te bepalen of heb je andere vragen, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik help je graag verder.

Met kleurrijke groeten,

Annie van der Werf
ANders door Kleur

Stel hier je vraag