www.annievanderwerf.nl
Selecteer een pagina

Vind jij het ook lastig om te bepalen of een kleur warm of koel is?

Als er wordt gesproken over koele en warme kleuren, dan wordt meestal bedoeld de toon. Niet de waarde of verzadiging. Met toon wordt bedoeld de kleur die we zien. De waarde geeft aan hoe donker of licht een kleur is en verzadiging laat zien hoe helder of gedempt een kleur is.

Als je naar de kleurencirkel kijkt, heb ik een lijn gezet tussen geel en geelgroen en tussen roodviolet en violet. Je ziet dan in de rechterhelft van de cirkel, rondom het oranje, warme tonen. In de andere helft, rondom het blauw, vind je koele tonen. In het midden van de cirkel vind je de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw.

De secundaire kleuren zijn groen, oranje en violet. Deze kleuren krijg je als je de primaire kleuren gaat mengen. De warme en koele eigenschap van een kleur is niet altijd eenduidig. Er bestaat wel warm groen, als daar veel geel in zit. Rood is koel als er blauw doorheen is gemengd. De toon van een kleur wordt door menging met geel warmer en door menging met blauw koeler.

Aan de buitenkant van de cirkel vind je tertiaire kleuren. Deze kleuren krijg je als je de primaire kleuren met de secundaire kleuren mengt. Door meer te mengen wordt het ook lastiger om te bepalen of een kleur warm of koel is.

Een kleurenanalyse met een persoonlijke kleurenwaaier is dan een uitkomst.

Bij een kleuranalyse analyseer je de kleuren van de huid, het haar en de ogen. De kleurenwaaier laat zien welke kleuren jou mooi staan. Als je de kleurenwaaier op een kledingstuk legt en kijkt of de kleuren in elkaar overlopen en elkaar versterken, dan kun je ervan uitgaan de juiste kleur te hebben.

Tip: probeer het onderscheid te zien door een goud of zilverkleurig sieraad of stukje stof op het kledingstuk te leggen. Zilver staat mooi bij koele tinten en goud mooi bij warme tinten.
Of je een warm of koel type bent, kijk eens aan de binnenkant van je pols en ontdek.

Bij het dragen van de juiste kleuren, zie je er beter uit!

Met kleurrijke groeten,

Annie van der Werf
ANders door Kleur

Stel hier je vraag